英語(yǔ)閱讀八大題型答題技巧詳解 5
來(lái)源:中國(guó)校園文化建設(shè)網(wǎng) 作者:佚名
6.態(tài)度題 標(biāo)志:考查態(tài)度題中的題干一般都含有 according to the writer,attitude,believe ,consider,regard等詞和短語(yǔ)。 例6.(2004 年高考英語(yǔ)全國(guó)卷閱讀理解C篇)When someone has deeply hurt you, it can be extremely difficult to let go of your anger. But forgiveness is possible - and it can be surprisingly helpful to your physical and mental health. In?deed, research has shown that people who forgive report more energy, better appetite (胃口) and better sleep patterns. "People who forgive show less anger and more hopefulness," says Dr. Freder?ic Luskin, who wrote the book Forgive for Good. " So it can help save on the wear and tear on .Our system allow people to feel more energetic." 66. According to the writer, what is the right way to calm down after being hurt? A. Try to figure out why you get hurt. B. Write a letter to the person who hurt you. C. Persuade yourself to accept what others have done to you. D. Think about pleasant things and forget about the hurt. 解析: 作者態(tài)度只分為三大類(lèi):支持、贊同、樂(lè)觀;客觀、中立;反對(duì)、批評(píng)、懷疑、悲觀;除此之外,沒(méi)有其他的作者態(tài)度。 識(shí)別作者態(tài)度有以下方法:找文中帶有感情色彩的名次、動(dòng)詞、形容詞、副詞;根據(jù)作者舉的例子判斷等。在涉及本題的文段中,反復(fù)出現(xiàn)的此是forgive 和forgiveness(寬容),因此,不難判斷,作者對(duì)于受到傷害后解脫的態(tài)度是D. Think about pleasant things and forget about the hurt.(多去想想愉快的事情,忘掉別人對(duì)你的傷害)。 7.判斷題 標(biāo)志:which of the following statement is not ture/correct/mentioned? All of the following statements are ture /correct/mentioned except? 例7.(2005年高考英語(yǔ)天津卷閱讀理解C篇)The sandhills still breathed heat from yesterday' s sun, though the top of the sand was cool. He ran down to the beach impatiently, but there was no one, just dry sand dancing in the early wind and seabirds marching up and down watching the waves. The light changed suddenly. The first rays of sunlight stretched (延伸) across the sea. Thesun was pushing its way over the edge of the world. Over the first rocks, along to the point. Tim glanced back. The beach was still empty. The sun sailed higher in the sky. He could see the cave now, even darker in the morning light. The sand turned silver than dark gold as the water flowed away from it. He had to force himself to go closer. Why was it so much more mysterious (神秘的) now? But it would be silly to go back now after so much trouble. He needn't go in all the way… 46. Which of the following statements is TRUE according to the story? A. The sea looked like a piece of gold. B. Seabirds flew away when Tim arrived. C. Tim was the only person on the beach. D. The sky got dark as Tim reached the cave. 解析:做這樣的題首先應(yīng)判斷是三錯(cuò)一對(duì)還是三對(duì)一錯(cuò),所謂“對(duì)”是指符合原文,所謂“錯(cuò)”是指和原文有矛盾,或原文未提及;接著每一個(gè)選項(xiàng)都應(yīng)力爭(zhēng)返回原文,不能通過(guò)印象進(jìn)行判斷。在本題的四個(gè)答案中,A. The sea looked like a piece of gold.(大海看起來(lái)象一塊金字),文中沒(méi)有提及,文中涉及金子(gold)的句子是The sand turned silver than dark gold as the water flowed away from it.(海水退去之后,沙灘的顏色變得比黑金更暗),如果不仔細(xì)閱讀推敲,考生很容易憑印象誤選這個(gè)答案。答案B. Seabirds flew away when Tim arrived.(迪姆到達(dá)時(shí),海鳥(niǎo)都飛走了)與原文中的seabirds were marching up and down watching the waves.(海鳥(niǎo)上下飛翔,俯瞰海浪)相矛盾。答案D. The sky got dark as Tim reached the cave.(當(dāng)?shù)夏返竭_(dá)洞穴時(shí),天色暗下來(lái)了)與The sun sailed higher in the sky.(太陽(yáng)已經(jīng)高高地升上了天空)相矛盾(家長(zhǎng)學(xué)院:父母學(xué)習(xí)成長(zhǎng)的最佳學(xué)校)。原文中的but there was no one(一個(gè)人都沒(méi)有), The beach was still empty(海灘上仍然不見(jiàn)人蹤)倒是和答案 C. Tim was the only person on the beach.互相印證,所以正確答案可以判定為C.
·上一篇文章:英語(yǔ)閱讀八大題型答題技巧詳解 6
·下一篇文章:好何學(xué)好高中物理
轉(zhuǎn)載請(qǐng)注明轉(zhuǎn)載網(wǎng)址:
http://www.www.nanjingbohai.com/news/gzjy/13529183831336730FA240AC8C7C423.htm




